Het enige moment

Waardeer het huidige moment, zoveel als je kunt. Het is het enige moment dat je ooit zult hebben. Het verleden is een droom, de toekomst een fantasie en precies daartussen leven wij. Van moment naar moment. Sterker nog: het verleden bestaat zelfs niet! Afhankelijk van je huidige gemoedsgesteldheid ervaar je je verleden als prettig of minder prettig. Bezie je je toekomst pessimistischer of optimistischer. Hé, dat is leuk: dan kun je je dus ook je verleden veranderen door je gemoedstoestand te veranderen? Inderdaad. Dit hier-en-nu moment is bovendien de enige tijd die je zult krijgen om iets te bedenken, te voelen of te doen. Probeer maar eens iets gisteren te doen of morgen te voelen. Ken je dat? Zo’n gedachte als: “Als ik nou maar …. dat diploma heb… een leuke relatie heb… een andere baan heb…  met pensioen ben etc.
But tomorrow never comes, of zoals het bordje in een café in Den Haag: “Morgen gratis koffie”. Misschien rijden we daarom ook wel zo hard in onze auto. Met onze aandacht zijn we al daar-en-dan en dan moet het arme hier-en-nu lijf daar ook zo snel mogelijk heen middels zijn mechanische voertuig om weer een eenheid te vormen. Als dat geen stress oplevert: tezelfdertijd zijn waar je niet bent en niet zijn waar je wel bent.

Vraag:
Wanneer kan ik vandaag stilstaan en me realiseren dat dit de enige dag is die ik ooit zal hebben?

* In de vakantiemaanden juli & augustus plaatsen we iedere 14 dagen een nieuwe Wekelijkse Wijsheid *

Klik hier om de Wekelijkse Wijsheid op maandag in je mailbox te ontvangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *