Eigenaarschap nemen over je leven

Wat zijn er toch een hoop mensen die hopen op een ander leven. Of een ander zelf. Of een andere situatie. Ik snap het volkomen, zeker in lastige situaties, maar waar moet dat ‘andere’ dan vandaan komen? Wij zijn toch de enige eigenaar van ons leven en dus de verantwoordelijke ? Durf je dat eigenaarschap ook te nemen? Ook als alles tegenzit of wegvalt hebben we nog steeds 1 mogelijkheid over: onze reactie daarop te kiezen.  Hammerskjöld schreef: “Van alle wegen is er één die jij te gaan hebt – die ene slechts. De keuze is dus niet de weg, want die koos jou. De keuze is slechts hóe de weg te gaan.”

Als je eigenaarschap neemt accepteer je wat je bent en waar je bent en tegelijkertijd kun je het recht uitoefenen om te veranderen wat je niet bevalt. Dan zou het zelfs kunnen gebeuren dat je je levensreis op een dieper niveau gaat waarderen omdat je je talenten gaat gebruiken – er zelf uit komt op jouw manier – op weg gaat naar een ander bestemming – medereizigers als vrienden ontmoet.

Je leven is wat je er mee doet. Het begon als een mysterie, het zal eindigen als een mysterie maar wat een interessant en leerzaam traject ligt daartussen! Ik wens je zo’n leerzaam leven toe. Tenzij je andere plannen hebt.

De vraag voor vandaag:
Over welk deel van mijzelf of van mijn situatie wil ik voortaan niet meer de schuld of oplossing elders leggen maar neem ik zelf eigenaarschap?

Klik hier om de Wekelijkse Wijsheid iedere maandag in je mailbox te ontvangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *