Wie ben je?

Volgens mij zou het zo maar kunnen dat er niet zo iets is als “Jij”.

Want je bent voor een deel zoals je jezelf ziet – maar dat is weer een ander deel dan hoe een ander je ziet. En omdat er een heleboel anderen zijn die in verschillende situaties andere delen van jou zien wordt het zo behoorlijk ingewikkeld om vast te stellen wie je nou eigenlijk bent.

Misschien – en dat is wel een spannende gedachte – moeten we maar eens ophouden om een beeld van onszelf te willen hebben of aan een zelfbeeld vast te houden en eens te overwegen of de gedachte niet veel ruimer zou zijn dat we een daarentegen een mix zijn van verschillende sub-persoonlijkheden, positief en negatief die, al naar gelang de situatie en wie we ontmoeten, naar de voorgrond komen.

Toen men Goethe op zijn sterfbed vroeg wat de som was van zijn zelfonderzoek naar zijn leven, zei hij: “Dat ik alles in mij heb”. Inderdaad, er is de Liefdevolle en de Agressieveling. De Luie Losbol en de Harde Werker. De Begripvolle Vergever en de Scherpe Oordeler. Allemaal subpersoonlijkheden als passagiers in jouw bus.

Ik hoop alleen voor je dat je Bewuste Ego aan het stuur zit en de baas is.

De vraag voor vandaag:
In welke situatie laat ik welke sub-persoonlijkheid het stuur overnemen van mijn bus over mijn levensweg en wat kan ik dan doen om weer de regie terug te nemen?

Klik hier om de Wekelijkse Wijsheid iedere maandag in je mailbox te ontvangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *