Hoe ontsnap je uit je verhaal?

Als er lastige zaken zijn in ons leven hebben we steeds te maken met 3 onderdelen daarvan.
Er zijn ten eerste de feiten. Dat zijn er nooit zoveel. Er zijn vervolgens onze interpretaties van de feiten, zeg maar het ‘verhaal’ dat we ervan maken. Dat is bijna altijd véél en lastig en heftig.
En er zijn ten derde de opties om er wat aan te doen.
Niets heeft een betekenis dan die wij er aan zelf aan geven. Als het zo is dat ik dus zelf mijn reactie, mijn verhaal creëer over een (lastige) gebeurtenis, dan ben ik dus ook machtig genoeg om het te discreëeren, te ont-binden. Want het verhaal dat ik ervan maak bindt mij door middel van de daarop in werking komende gedachtes en gevoelens. Hoe je dat doet?
Een volgende keer als je met met een lastige zaak te maken hebt en je merkt dat je terecht komt in een verhaal, in interpretaties, in invullingen, in “had ik/hij maar…” , ga dan eens terug naar de koele feiten. Van: “mijn dominante, arrogante baas was weer eens mega aan het zeuren”, naar: “een man spreekt een aantal woorden en herhaalt zich” .
Je zult merken dat zo de hitte uit je gedachten en gevoelens wegvloeit en je veel objectiever naar het derde aspect kunt gaan: wat zijn mijn opties en welke daarvan is de beste voor mij op dit moment.

Vraag:
Bij welke last of moeite die ik ervaar ga ik eens terug naar de koele feiten om vandaar uit (andere) mogelijkheden op een rijtje te zetten?

Klik hier om de Wekelijkse Wijsheid iedere maandag in je mailbox te ontvangen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *