Stress

Voelt u zich weleens zo? Joost GSMt zich suf

Stress betekent letterlijk ‘spanning’ en is oorspronkelijk een term uit de bouw. In een formule uitgedrukt is stress de draaglast gedeeld door de draagkracht. Wel handig om te weten als je een brug bouwt. Stress is ook nodig om onze spieren de spanning te geven om rechtop te lopen.
Spanning is dus (ook) goed voor ons.
Het geeft ons bv concentratie – de drive om dingen af te kunnen krijgen – alertheid.
Onderspanning is (op den duur) niet goed omdat er door slapheid te weinig uit ons handelen komt en overspanning is ook uiteindelijk schadelijk omdat het resulteert in gezondheidsklachten, hetzij fysiek of psychisch.
Overspanning ontstaat vooral bij eenzijdige of constante belasting. Dat kan zelfs een verslaving worden – kijk maar eens naar ons gebruik van mobieltjes.
Overspanning wordt door onszelf gecreëerd door: perfectionisme – competitie – móeten – haast – uitstelgedrag – te grote betrokkenheid over verantwoordelijkheidsgevoel en zeker ook door een (werk- of privé) situatie die niet (meer) bij je past.
Wat te doen? Een paar handvatten: grenzen aangeven – rust inbouwen – goed plannen (en je er aan houden) en vooral: je even helemaal overgeven aan je ‘stress’ en de gevolgen. Zoals vechten tegen de slaap niet werkt, maar je je het beste even aan over kunt geven, net zo werkt het met stress: even helemaal er in zakken.

Vraag:
Hoe staat het met mijn draaglast en mijn draagkracht formule?
Moet ik bij een van de twee iets aanpassen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *